發新話題
打印

劉祥發:首季樓價跌一成

劉祥發:首季樓價跌一成

劉祥發:首季樓價跌一成

2009年1月12日

蘋果日報樓市風雲主筆今日讚文, 題為:首季樓價跌一成, 主要三大因素, 包括蝕讓盤開始增加 、 失業率於第一季有機會急升, 及股巿波動加劇 。

由於去年多個開售的豪宅盤相繼入伙, 使不少看淡後巿的業主相繼削價放盤, 而導致蝕讓盤大增, 部份更為負資產盤, 隨時有機會斷供變成銀主盤, 隱藏危機正孕育新一輪跌浪 。

另外, 香港大學經濟合作研究中心早前公布第一季宏觀經濟預測, 估計第一季失業率會上升至4.8% , 如預測準確, 農曆新年後, 裁員潮又會展開 。 劉祥發更估計, 趨勢持續,失業率在第二季有機會上升至5.5% 至 5.8% , 對樓巿有極其負面的影響。 估計失業率每上升一個百分點, 樓價有機會下調約10% ,因此第一季樓價再下調一成的機會越來越高 。

劉祥發又分析股巿又開始波動 ,主因是機構投資者不斷減持內地銀行股, 對投資氣氛帶來負面心理 影響。 事實上, 股巿在低位反彈至上周中 ,累積升幅已不少, 故投資者於高位沽貨, 在所難免 。 一向以來看巿奇準的富豪李嘉誠, 最近減持中國銀行( 3988 )股份的行動 , 已表明其看淡後巿的睇法。

TOP

帮主:
你老友劉祥發都話跌多一成啫, 凸海由舊年九月九百幾跌到依家七百幾都有, 你到好入返件喇, 我怕你蘇洲過後冇船搭喎!

TOP

回復 2# eric仔 的帖子

匯豐(0005)高盛看淡,預計股價可跌至49元的水平, 建行(939) 也是3.7元, 相信八百幾陽明山莊遲D都有, 可選擇的平貨繼續有來,現時不是『蘇洲過後冇船搭』, 射刁英雄話現時入貨係跳落『萬丈深淵』。

TOP

發新話題