Board logo

標題: 真係咁慘? [打印本頁]

作者: 明眼人    時間: 2008-7-12 18:44     標題: 真係咁慘?

(轉貼)
一 名 任 職 東 九 龍 區 某 大 行 的 經 紀 , 因 連 續 兩 個 月 沒 有 促 成 交 易 , 已 申 請 停 薪 留 職 。 他 表 示 , 最 近 獲 悉 公 司 口 頭 通 知 , 若 有 人 希 望 「 放 大 假 」 可 申 請 停 薪 留 職 , 他 鑑 於 市 況 靜 , 只 靠 底 薪 度 日 , 倒 不 如 趁 機 「 放 假 」 , 故 申 請 休 息 。

據 他 了 解 , 公 司 提 出 有 關 建 議 , 雖 是 自 願 性 質 , 但 相 信 與 近 期 樓 市 吹 淡 風 有 關 , 公 司 或 希 望 同 事 在 此 時 休 假 , 可 達 至 節 流 效 益 。 該 行 另 一 名 高 層 直 言 , 本 月 經 營 策 略 並 不 是 要 賺 多 少 , 而 是 盡 量 「 蝕 得 少 」 為 原 則 , 若 市 況 無 改 善 , 可 能 要 裁 員 。

業 界 指 樓 市 轉 靜 , 大 部 份 經 紀 都 只 靠 底 薪 , 本 月 更 只 有 一 成 經 紀 能 促 成 交 易 , 故 幾 家 大 行 本 月 隨 時 「 蝕 入 肉 」 。 以 九 龍 灣 德 福 花 園 為 例 , 該 區 至 少 有 100 名 經 紀 , 但 本 月 暫 只 得 1 宗 買 賣 。 近 來 二 手 樓 確 淡 靜 。 雖 然 不 少 業 主 肯 減 價 或 擴 闊 議 價 幅 度 , 但 全 港 10 大 指 標 二 手 屋 苑 交 投 未 見 起 色 , 首 11 日 僅 90 宗 成 交 。

業 界 認 為 , 除 了 二 手 樓 經 紀 面 臨 無 生 意 而 要 「 休 假 」 外 , 一 手 樓 經 紀 亦 為 「 高 危 」 份 子 , 一 些 大 行 有 多 達 三 成 經 紀 是 專 做 一 手 盤 , 但 近 來 無 大 型 新 盤 推 出 、 二 手 市 場 又 淡 , 倒 不 如 讓 他 們 放 假 另 覓 收 入 。
作者: 明眼人    時間: 2008-7-17 20:41     標題: 地產悲歌

華人置業(00127)證實公司銷售經理任建華自殺身亡。

傳在任燒炭自殺的車內,發現任氏每日要搵錢度難關的銀碼.
作者: 笑傲江湖    時間: 2008-7-19 00:08     標題: 真係咁慘? 我唔信 !

無工返的代理, 不如到在'數碼講' 刊登招兵買馬的代理行試試, 聽聞他們做二手樓買賣情況好得多 ! 另外, 世紀21也在招兵買馬, 加盟商紛紛擴軍, 何妨一試, 起碼唔使做企街 !!
作者: 明眼人    時間: 2008-7-23 09:48     標題: 樓 市 低 迷 中 原 掀 裁 員 潮

(轉貼)
樓 市 淡 靜 , 現 時 近 2.3 萬 個 持 牌 地 產 代 理 , 最 少 超 過 一 半 沒 有 生 意 , 裁 員 危 機 隨 時 降 臨 。

最 先 睇 淡 樓 市 的 龍 頭 代 理 行 中 原 地 產 , 亦 率 先 掀 起 裁 員 潮 。 該 公 司 將 有 逾 百 名 前 線 經 紀 , 成 為 首 輪 開 刀 對 象 , 另 有 多 達 600 人 已 接 獲 最 後 通 牒 , 隨 時 被 炒 。 同 系 的 利 嘉 閣 地 產 , 亦 正 進 行 自 然 流 失 行 動 , 05 年 後 的 代 理 淘 汰 賽 再 度 出 現 。
作者: 笑傲江湖    時間: 2008-7-23 23:15     標題: 以正視聽 - 從業人數

明眼人兄, 人人都說2.3萬個持牌地產代理, 數字是真確無誤, 全港車牌有幾多? 請問是否人人做司機呢 ? 答案當不是!
根據 EAA非正式統計, 持牌人當中祇有1萬2千人左右真正執業做經紀, 所以有一半人持牌從來沒有執業!!
大行裁員主要是因為發展商不推一手盤, 因此,專做一手的經紀要裁走以免拖累利潤, 因此大唱大市差, 一半人無單開, 一來嚇嚇業主容易'落價', 二來名正言順裁切不曉做二手樓而專做一手的街霸!
結論: 做二手買賣的sales仍然有得做, 中小行隨時歡迎想轉做二手買賣的經紀加盟!!
作者: 明眼人    時間: 2008-7-24 10:43     標題: 中小型行食住上?

(轉貼1)

世紀21奇豐,董事李峻銘認為現時裁員屬不智做法,「我剛請多30人,以迎接奧運後的一手推盤潮」。

(轉貼2)

【明報專訊】由康怡花園到祐民街的一段英皇道長500米,開了超過10間地產舖。在魚涌經營地產20多年的洪先生看盡起落,大行的裁員潮從不令他感到有壓力。「個市是淡靜,但不會比SARS時差……細行靠街坊生意,街坊同員工關係密切,當然要好好對員工留住他們!」

新華地產負責人洪先生說,97年金融風暴前,這段路八成都是地產舖,後來只剩下他,「去年起開了幾間細行,美聯、中原更是並肩而開。」這段路有4對美聯、中原,還有3間中原旗下的利嘉閣和4間細行。

新華的經紀陳小姐說,今個月樓市「好靜」,每天只有一兩個客睇樓,相比今年1月有20宗成交,本月目前不足5單,而且大部分是租客,不及買賣樓宇好賺,但老闆從沒給予壓力。

洪先生說﹕「其實無論個市旺定淡,我們也不會賺很多,也不會餓壞。」他解釋,他們以街坊生意為主,經營區內樓價百多萬以下的舊樓,連套房亦有代理出租,甚至幫買家處理按揭及入伙後整水喉。他說營商之道就是服務態度﹕「對客戶好,對員工好,因熟客都是認住員工的樣子才回頭!」

他指大行成本高,「開舖都是旺位,廣告開支亦大,而且主要靠大屋和walk-in客,大部分是炒家,炒家容易受股市影響信心」。他對明年的市十分樂觀,「息口低多人買股票,股市好樓市就會好」,但他不鼓勵用家在升市時買樓。
作者: 笑傲江湖    時間: 2008-7-24 13:36     標題: 代理公開回應

大 代 理 行 經 營 困 難 之 際 , 市 場 以 為 下 一 步 會 有 中 小 型 代 理 行 「 捱 不 住 」 , 但 事 實 卻 剛 好 相 反 。 中 型 代 理 行 祥 益 地 產 總 裁 兼 香 港 專 業 地 產 顧 問 商 會 會 長 汪 敦 敬 表 示 , 商 會 現 有 逾 20 名 會 員 , 涉 及 400 間 分 行 及 逾 2000 名 從 業 員 , 全 都 是 中 小 型 的 地 區 代 理 , 一 直 主 力 於 二 手 市 場 。 他 指 出 , 由 於 他 們 與 大 行 不 同 , 不 需 兼 顧 一 手 市 場 而 要 有 大 量 開 支 , 故 今 次 樓 市 調 整 , 對 他 們 影 響 不 大 , 暫 時 亦 未 收 到 有 會 員 要 「 執 笠 」 及 裁 員 的 消 息 , 相 反 有 80% 會 員 需 要 增 加 人 手 及 分 行 , 且 計 劃 先 請 200 人 , 籌 備 下 月 舉 行 大 型 招 聘 會 。


世 紀 21 年 底 前 增 1000 人另 外 , 在 港 有 逾 130 間 分 行 的 世 紀 21 香 港 , 其 行 政 總 裁 吳 民 直 言 , 樓 市 雖 靜 , 但 大 行 裁 員 只 屬 個 別 事 件 , 並 強 調 集 團 營 運 良 好 , 無 裁 員 壓 力 , 反 而 會 趁 機 加 快 擴 充 步 伐 。 他 指 出 , 由 於 過 去 兩 年 集 團 未 有 過 度 擴 充 , 加 上 前 線 經 紀 一 向 不 足 , 為 了 進 一 步 加 強 市 場 覆 蓋 率 , 計 劃 增 聘 300 人 , 希 望 在 年 底 前 , 由 現 時 135 間 分 行 , 增 至 180 間 , 員 工 由 1500 人 , 增 加 1000 人 , 至 2500 名 。
業 內 人 士 指 出 , 大 行 早 前 因 過 度 擴 張 才 會 引 致 目 前 困 境 。 一 手 市 場 曾 經 是 地 產 代 理 主 要 收 入 來 源 , 02 及 03 年 一 度 有 個 別 大 行 的 九 成 生 意 來 自 一 手 市 場 。 雖 然 05 年 開 始 代 理 已 因 應 形 勢 , 將 一 手 盤 經 紀 改 為 推 銷 二 手 樓 , 但 人 手 仍 然 過 剩 , 由 於 期 間 不 時 有 新 盤 推 出 , 故 問 題 仍 未 出 現 。 直 至 今 年 開 賣 新 盤 不 多 , 近 數 月 更 只 得 數 個 單 幢 樓 撐 場 , 才 終 於 引 發 出 存 在 多 年 的 問 題 。
作者: KGB    時間: 2008-7-25 10:10     標題: 中、小地產代理今次不領施真主嘢!

我KGB啱啱返克宮述職,順便到黑海曬太陽兼放埋D大假。情報顯示施真主近日借「十月事件」元氣大傷之際,又再藉一手市場淡靜嘅機會,打出生化戰皇牌,一於大吹淡風!首先高調宣布自「隊」!即係自行裁員100名,警告信600封(唔知我哋條針D sir有冇份?)。為求迫真,真主更cut去某些舖位,實行2合1(如荃灣大河道)!其實真主真正要cut嘅係1手team,2手team不過用作擺門,橫掂都係cut,真主一貫之作風就係想cut得有「賺」!點賺?既然cut的「傷心總是難免的」,不如就來個「魚死網破」,攬住一眾中小行一齊上路!

真主認真爛,講完行業有陋習!即係話地產代理嗰嗰都係壞人,佢肯企出來直認不諱,就自己先同自己洗底,話比全人類聽:我係壞人中嘅好人,起碼我敢勇於站出來話自己係壞人!馬上變成‘英雄本色’嘅周潤發,其他行家唔係立刻變為李子雄囉!但係,真主呢亭立論,係變相等於詹培忠話「嗰嗰女人都係雞」咁嘅邏輯!各位,你哋如果認為係「雞」,咁就冇得講咯!不過睇落今番大家都唔係「雞」,只不過係俾真主「屈」!

KGB做過好多調查,發現今次真主唔單止呢生化武器過時,仲發覺一眾中、小行已經買得起防生化器材!甚至識得利用「以生化對生化」的手段,有效反擊,實行我哋共產國際以故友人毛主席之「敵退我進」!施真主呢次除咗毒害到一D初出道嘅行家之外,連好多地產傳媒都中招,大幅幫佢宣傳,真係以為世界末日來了(開始倒數吧)!好在有的傳媒真係好醒,無俾真主利用當儍仔。好似公仔箱訪問美記,美記發言人梗係唔認同喇(仲未領得真主呢嘢夠?)!加埋上文笑傲江湖兄等一眾公開之言論,咁咪馬上沖淡晒真主D生化毒性囉!

其實真主真係鈍咗好多,上次響法庭門口,大唱行業有陋習,話口未完同埋一日,五會響EAA就馬上反彈!跟住又響自己張報紙話行家「講大話」!實行盲目地再扣行家業界、地監局、消委會、老廉等一眾帽子,甚至挑戰香港司法制度。可惜犯眾怒,除咗當場比法官教訓和罰重D之外,更比大家口誅筆伐圍剿!KGB懷疑佢深宮簡出得太耐,日日攤響張龍床處食葡提子(好似古羅馬呢皇帝咁),真係代入咗凱撒大帝,靜係聽聽埋埋呢啱聽嘅嘢,故此鈍晒。靜係搵傳媒笨讓傳媒作單邊正面報導呢招已經無乜孖屐喇(仲有傳媒領佢嘢?)!所以佢買起份報紙嘅策略係啱嘅,皆因唔多會有儍仔幫佢放毒氣!


[ 本帖最後由 KGB 於 2008-7-25 10:12 編輯 ]
作者: 笑傲江湖    時間: 2008-7-26 19:42     標題: 塑造 真係禁慘! --開闢 另類殺戮戰場

笑傲江湖今天下午收到料黃大仙匯豪山今午上演中x美x街霸互鬥, 打到爆光, 驚動警方, 不知 EAA知道否! 我要求eaa 嚴肅執法, 將敗壞代理聲譽的不法分子掃走, (我懷疑部分街霸是受聘打仔, 不單祇沒有牌照, 是要以黑社會色彩武鬥將正當的經紀趕走),希望有關當局及各地產商會正視, 不要側側膊!!

這樣下去, 想有人入行做經紀都幾難, 點樣可以'提高業界型象', 吸引新人入行, 吸引社團講打講殺分子就得, 正義的人, 請主持公道, 要求EAA從嚴查辦 街霸!!

[ 本帖最後由 明眼人 於 2008-7-27 01:36 編輯 ]
作者: 如水    時間: 2008-7-28 01:48

引用:
原帖由 笑傲江湖 於 2008-7-26 19:42 發表
笑傲江湖今天下午收到料黃大仙匯豪山今午上演中x美x街霸互鬥, 打到爆光, 驚動警方, 不知 EAA知道否! 我要求eaa 嚴肅執法, 將敗壞代理聲譽的不法分子掃走, (我懷疑部分街霸是受聘打仔, 不單祇沒有牌照, 是要以黑社會 ...
若大行隻手可遮天的話,不單是地產代理的哀歌!
希望是誤會,是場夢!

[ 本帖最後由 如水 於 2008-7-28 01:49 編輯 ]
作者: 何斯人    時間: 2008-7-29 00:11     標題: 回覆 #10 如水 的帖子

請勿悲歌!今天沒有人可以隻手遮天的!製造陋習者終會自食陋習其果!匯豪山流血事件如果能夠多些資料,估計就算沒有傳媒報導,也會在互聯網那麼發達的今天得到廣泛的流傳。甚至香港傳媒難以傳遞訊息的遠方,互聯網也可以傳達。正面點!今時今日,傳媒是不會不加倍努力的!對嗎?
作者: 如水    時間: 2008-7-29 22:10

引用:
原帖由 何斯人 於 2008-7-29 00:11 發表
請勿悲歌!今天沒有人可以隻手遮天的!製造陋習者終會自食陋習其果!匯豪山流血事件如果能夠多些資料,估計就算沒有傳媒報導,也會在互聯網那麼發達的今天得到廣泛的流傳。甚至香港傳媒難以傳遞訊息的遠方,互聯網也可以傳達。正 ...
最後都係明報夠咭士有良知,今日排眾而出劃破長空去報導,仲找埋 EAA 回應,唔係擦鞋,明報,好野!!

作者: 明眼人    時間: 2008-7-30 20:52     標題: 堅定流?

(轉貼)

香港置業行政總裁胡日發指出,今年開十間分行目標中,現已開設第五間位於荃灣萬景峰分行,原訂10間分行增不多於一百人計劃,現在增人手達50人,他相信,下半年一手供應少,二手樓則趨活躍。
作者: 明眼人    時間: 2008-8-15 02:14     標題: 男人之苦

近日經濟日報個地產網,終於搵到個長期廣告:

男人之苦,某隻前列線配方藥包搞掂!

唔通樓市變淡,多左前列線有問題既人睇地產網?

何斯人有冇興趣試下?
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-22 15:44

有冇人知道肥仔張的近況
作者: 明眼人    時間: 2008-8-22 16:17     標題: 回覆 #15 奪命老妖 的帖子

聽講肥仔張成日係銅鑼灣伊利沙伯大廈3樓開通宵局。
作者: eric仔    時間: 2008-8-22 16:21     標題: 回覆 #15 奪命老妖 的帖子

我剩知佢尚在人間, 不過佢在美孚條靚都話好久冇見佢.
作者: eric仔    時間: 2008-8-22 17:38     標題: 回覆 #16 明眼人 的帖子

以前佢在美孚陶源開通宵局, 好久冇見佢原來係搬咗去伊利沙伯大廈3樓.
作者: eric仔    時間: 2008-9-2 22:59     標題: 回覆 #15 奪命老妖 的帖子

肥仔張個拍擋森美黎去咗利仔做區經, 好似話新界, 有冇人知邊區? 照計新界東啲靚位又未輪到佢, 新界西d三煞位就大把, 屯門天水圍都有, 不過嗰頭好易吡祥仔溶咗!

祝:
森美good luck!
作者: 大興    時間: 2008-9-2 23:11     標題: 回覆 #19 eric仔 的帖子

咁佢班靚喺未跟埋去?
作者: eric仔    時間: 2008-9-2 23:21     標題: 回覆 #20 大興 的帖子

佢班靚一早走晒喇. 老尖班好以話連人帶鋪過底比波波18喎.
作者: 地先生    時間: 2008-9-2 23:23

波波18 ?
係乜o野 ?
作者: 大興    時間: 2008-9-2 23:29     標題: 回覆 #21 eric仔 的帖子

人過咗就係人都知, 鋪好似冇喎, 你係未話沙田d舖?
作者: 地先生    時間: 2008-9-2 23:31

係唔係波叔開哥間 XX 18 呀?
作者: 地先生    時間: 2008-9-2 23:32

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 10:59 PM 發表
肥仔張個拍擋森美黎去咗利仔做區經, 好似話新界, 有冇人知邊區? 照計新界東啲靚位又未輪到佢, 新界西d三煞位就大把, 屯門天水圍都有, 不過嗰頭好易吡祥仔溶咗!

祝:
森美good luck! ...
森美黎? 你o地知唔知佢係咩人? 我識某個經紀領教過 ! :@ :@
作者: eric仔    時間: 2008-9-2 23:34     標題: 回覆 #22 地先生 的帖子

波波18 都唔識, 你一定未返過西九, 你返邊架?

www.18-property.com
作者: eric仔    時間: 2008-9-2 23:38     標題: 回覆 #23 大興 的帖子

奧海間鋪呀,黑鬼冇揾你乜乜咩?
作者: eric仔    時間: 2008-9-2 23:39     標題: 回覆 #25 地先生 的帖子

吋過馬jj
作者: 地先生    時間: 2008-9-2 23:41

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 11:34 PM 發表
波波18 都唔識, 你一定未返過西九, 你返邊架?

www.18-property.com
haha, 真作假時假亦真, 你睇番我上面d 留言 !
聽講波波18蝕緊錢喎 !

你問我返邊區, 暫時唔講得住!
我的身份要保密啊, 你知啦,
施永青一直都好想知道 "地先生" 係邊個 !
因為我多次去信王文彥先生公開批評他的「無為而治」,
佢亦曾經o係公司月會上回應我對他的批評......
施永青都係老子 "道德經" o既fan屎,
即稍為有 "聞道學道" 啦, 相信佢又未至於會抽我出o黎o既 !
不過佢都好醒, 中原經歷 "非法回佣" 事件,
佢已經識得 "陰陽平衡", 整番個 "監察部" 同埋 "員工協會",
以安撫哥班對佢有不滿o既前線營業員......

[ 本帖最後由 地先生 於 2008-9-2 23:53 編輯 ]
作者: eric仔    時間: 2008-9-2 23:53     標題: 回覆 #29 地先生 的帖子

施永青想你係邊個好易啫, 收買帮主未得囉 !
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 00:06

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 11:53 PM 發表
施永青想你係邊個好易啫, 收買帮主未得囉 !
老實講,上年我高調批評中原「無為而治」,
行外人或者唔知「無為而治」點樣失敗法,
簡單咁講, 我教各位, 比較中原和美聯兩間大公司的網頁設計,
就會看出一點端兒, 就會看出 "無枉管" 的情況下,
員工是如何運作的.

中原網頁十年如一日沒人打理, 數個專欄作廢愈時;
但係主要對手美聯, 求變求創新, 數據準, 資料足;
想當年, 市場有一手盤時, 中原居然無人Upload 資料上互聯網,
美聯網頁起碼快中原網頁3個星期就已經齊晒新盤資料(仲有短片) 卑網上用家收看,
仲有, 當時查 "網上樓盤", 用美聯個網好易用, 查成交又快,
用中原個網, 如果10個用家第一次用, 有9個半都會在中原網頁裡 "迷路"

後來我教各位比較中原美聯的網頁, 以拆穿「無為而治」真面目,
老施就亡羊補牢, 急急腳o黎一個中原網頁大革新 !

中原網頁之所以有今時今日呢個新面貌, 算我今日狂妄(並非自大),
沒有當日的批評, 試問今日各位中原同事, 又點好意思叫閣下的客人,
上中原網頁下載最新市場資訊?
以前? 我同事, 真係叫客人去美聯個網頁攞資料o架, 唔係講笑 !

"新中原網頁" / "監察部" / "員工協會" 成立以前,
其實我曾經多次去信王文彥先生, 批評施永青「無為而治」授權不當,
極端授權和盲目授權, 影響公司基層權益, 高層混水摸魚,
咁可能施永青唔聽啦.
到最後, 好不幸地, 中原真係踩中蕉皮 (非法回佣事件)
中原踩蕉皮之後, 老施先至成立"監察部"和"員工協會", 以安撫員工。


問:點解地先生要寫信卑在野股東王文彥而唔親自寫信卑施永青?

答:老施在公司的月會上, 曾有這樣疑惑過, 或者佢覺得地先生"手指拗出唔拗入" 啦,
老實講, 如果我直接寫信卑老施, 佢唔理會我篇 "論文" 乃意料中事, 因為佢出名乜都唔理, 咁我就白費心機喇.
愛之心責之切, 治重病要用猛藥, 我信任王文彥先生可救中原!

《易經》第四十二卦(風雷益) 有云:益之用凶事無咎
益之=某事變得好起來 ; 凶事=凶狠的手段
引申為:治重病要用猛藥, 藥之重不小於病之重。(俗語即:「菩薩心腸,霹靂手段」)
PS: 我唔係菩薩, 不過都唔想睇住中原死.



六三:益之用凶事,無咎。 有孚中行,告公用圭。
譯文:增加受益,用來處理兇險的事情是不吉利的,也不會造成災咎,要有誠信,在中途祭祀公爵。
啟示:當求則求,不當求則不求。


[ 本帖最後由 地先生 於 2008-9-3 01:31 編輯 ]
作者: 幫主    時間: 2008-9-3 00:19

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 15:53 發表
施永青想你係邊個好易啫, 收買帮主未得囉 !
1. 首先帮主不知地先生是誰;
2. 沒有人可以收買帮主, 施永青也不可以!

所有人放心於[數碼講]唱所欲言, 你放多幾條料上嚟, 遲D送條Banner給你公司。
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 00:22

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 12:19 AM 發表


1. 首先帮主不知地先生是誰;
2. 沒有人可以收買帮主, 施永青也不可以!

所有人放心於唱所欲言, 你放多幾條料上嚟, 遲D送條Banner給你公司。
由始至終, 我都絕不擔心在 "數碼講" 暢所欲言,
我都有自己分析能力.
作者: 大姨媽    時間: 2008-9-3 00:27     標題: 回覆 #30 eric仔 的帖子

我挑通眼眉,老早鎖定地先生匿藏位置,請移玉步到本網的自由論壇題為香港各區中, 最出名的細地產有? ( 例如太古城怡居 . . .),地先生第5篇回帖賣花讚花香,路人皆知,估計已及時棄暗投明。地先生何許人,老施心裡有數!
作者: 何斯人    時間: 2008-9-3 00:28     標題: 回覆 #31 地先生 的帖子

網頁也許只是冰山一角,問題的核心也並非是甚麼無為的標籤(只能夠說是標籤),而只是真主本質的問題!事實上,只要領導者能夠把公司在有更佳業績的同時,引領公司文化邁進一個正確而又不會跟社會大眾矛盾脫節的價值觀,那麼領導者標籤甚麼都問題不大!當然最好是終於不用標籤而是真材實學!
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 00:31

引用:
原帖由 大姨媽 於 2008-9-3 12:27 AM 發表
我挑通眼眉,老早鎖定地先生匿藏位置,請移玉步到本網的自由論壇題為香港各區中, 最出名的細地產有? ( 例如太古城怡居 . . .),地先生第5篇回帖賣花讚花香,路人皆知,估計已及時棄暗投明。地先生何許人,老施心裡有數! ...
我的位置? 仍然是「潛龍勿用」
大姨媽要起我底哦 !


今晚好熱鬧, 好開心啊 !
希望愈來愈熱鬧啦
作者: eric仔    時間: 2008-9-3 00:44     標題: 回覆 #32 帮主 的帖子

你送條Banner比我公司有乜用? 你同我入件凸海, 我保証晚晚寫條料上嚟,

話時話, 依家有件超荀, 上個月仲叫九條尾, 今日鋤到九條頭, 高, 又唔係頂, 搞掂包數碼講旺場, 我班兩件中仔上嚟放料, 放月會料, 包你個場刺激! 
作者: 幫主    時間: 2008-9-3 00:59     標題: 回覆 #34 大姨媽 的帖子

大姨媽你太敏感吧! 難得地產界兩位文壇中人, 喜歡以文會友, 大家在虛擬世界裡擦身而過, 即使王先生與地先生惺惺相惜, 彼此欣賞, 包括地先生欣賞怡居, 也不代表地先生正效力怡居, 何況地先生仍掌握中原內情, 他應該還在中原...
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 01:00

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-3 12:44 AM 發表
你送條Banner比我公司有乜用? 你同我入件凸海, 我保証晚晚寫條料上嚟,

話時話, 依家有件超荀, 上個月仲叫九條尾, 今日鋤到九條頭, 高, 又唔係頂, 搞掂包數碼講旺場, 我班兩件中仔上嚟放料, 放月會料, 包你個場刺激! ...
"凸海" 哈哈, 美孚新村專有名詞
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 01:03

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 12:59 AM 發表
大姨媽你太敏感吧! 難得地產界兩位文壇中人, 喜歡以文會友, 大家在虛擬世界裡擦身而過, 即使王先生與地先生惺惺相惜, 彼此欣賞, 包括地先生欣賞怡居, 也不代表地先生正效力怡居, 何況地先生仍掌握中原內情, 他應該還 ...
幫主:
呢個數碼講果真 "卧虎藏龍", 幫主也真心思縝密 !


大姨媽:
你連我幾多歲都未知, 都幾難估.

[ 本帖最後由 地先生 於 2008-9-3 06:44 編輯 ]
作者: 幫主    時間: 2008-9-3 01:15

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 16:44 發表
你送條Banner比我公司有乜用? 你同我入件凸海, 我保証晚晚寫條料上嚟,

話時話, 依家有件超荀, 上個月仲叫九條尾, 今日鋤到九條頭, 高, 又唔係頂, 搞掂包數碼講旺場, 我班兩件中仔上嚟放料, 放月會料, 包你個場刺激! ...
你送條Banner比你公司, 等於你好大機會開張凸海啦! 你有沒有見, 萬事達那兩家, 日晚同你老板在Yahoo!鬥, 如果沒有單開, 佢地怎會花那麼多時間和資金成本, 你明不明?
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 01:18

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 01:15 AM 發表


你送條Banner比你公司, 等於你好大機會開張凸海啦! 你有沒有見, 萬事達那兩家, 日晚同你老板在Yahoo!鬥, 如果沒有單開, 佢地怎會花那麼多時間和資金成本, 你明不明? ...
Yahoo!鬥 ? 有無link ?
作者: 幫主    時間: 2008-9-3 01:21     標題: 回覆 #42 地先生 的帖子

有!

http://yahoo.property.hk/index.php?d=KLC

他們正在鬥, 十分鐘前與這一刻睇, 次序已不同了...

[ 本帖最後由 帮主 於 2008-9-2 17:35 編輯 ]
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 01:36

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 01:21 AM 發表
有!

http://yahoo.property.hk/index.php?d=KLC

他們正在鬥, 十分鐘前與這一刻睇, 次序已不同了...
THX 幫主 ,
作者: 大興    時間: 2008-9-3 01:46

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 00:59 發表
大姨媽你太敏感吧! 難得地產界兩位文壇中人, 喜歡以文會友, 大家在虛擬世界裡擦身而過, 即使王先生與地先生惺惺相惜, 彼此欣賞, 包括地先生欣賞怡居, 也不代表地先生正效力怡居, 何況地先生仍掌握中原內情, 他應該還 ...
帮主好嘢! 果然非一般, 文武雙全!
作者: 地先生    時間: 2008-9-3 01:51

佢地仲鬥緊   
作者: 幫主    時間: 2008-9-3 02:01     標題: 回覆 #45 大興 的帖子

過獎! 於[數碼講]很久沒見你足跡了, 希望你多些上來, 上次講AK, 是明眼兄說你太過出位, 但我看還可接受, 不過這是Border Line了。
作者: eric仔    時間: 2008-9-3 02:13

引用:
原帖由 地先生 於 2008-9-3 01:51 發表
佢地仲鬥緊   
唔睇唔知,  唔慌唔顛! 三更半夜仲update, 睇見就人都顛!
作者: 幫主    時間: 2008-9-3 02:27     標題: 回覆 #48 eric仔 的帖子

你應該學習他們的心態, 視工作為娛樂, 就好像你現還在[數碼講]般過癮, 那你就好怏開張[凸海],
現在已經2時27分了...

Good Night!
作者: 大姨媽    時間: 2008-9-3 14:11     標題: 回覆 #40 地先生 的帖子

傻豬,我打電話問王太就知啦!
作者: 如水    時間: 2008-9-3 18:01

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 02:27 發表
你應該學習他們的心態, 視工作為娛樂, 就好像你現還在[數碼講]般過癮, 那你就好怏開張[凸海]
現在已經2時27分了...

Good Night!
嘩!咁多人上來,好玩!
作者: 地先生    時間: 2008-9-4 01:30

引用:
原帖由 如水 於 2008-9-3 06:01 PM 發表


嘩!咁多人上來,好玩!
家陣又靜晒, 一時時,



何斯人上榜喎 ........................... 恭喜 !!!!!!!!!!    (click 下圖放大 )



[ 本帖最後由 地先生 於 2008-9-4 01:46 編輯 ]
作者: 如水    時間: 2008-9-4 07:13

引用:
原帖由 地先生 於 2008-9-4 01:30 發表


家陣又靜晒, 一時時,



何斯人上榜喎 ........................... 恭喜 !!!!!!!!!!    (click 下圖放大 )

恭喜斯人!文章日益流傳廣泛,受惠日眾!
作者: 何斯人    時間: 2008-9-6 00:10     標題: 多謝!多謝!

大家太客氣了!
生命短暫,意義永恆。能夠有所貢獻,雖未能盡如人意,但亦覺無愧於心。
作者: linsiu    時間: 2008-9-8 23:40

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 22:59 發表
肥仔張個拍擋森美黎去咗利仔做區經, 好似話新界, 有冇人知邊區? 照計新界東啲靚位又未輪到佢, 新界西d三煞位就大把, 屯門天水圍都有, 不過嗰頭好易吡祥仔溶咗!

祝:
森美good luck! ...
喂! 去咗利仔好似唔係森美黎喎, 係羅倫斯汪, 返九龍東, 返咗成個礼拜啦!
作者: 大興    時間: 2008-9-9 00:08     標題: 回覆 #55 linsiu 的帖子

我一早知eric條料唔堅喇, 不過我唔知samuel潛咗去邊啫, 有冇人知?

[ 本帖最後由 大興 於 2008-9-9 00:10 編輯 ]
作者: 射刁英雄    時間: 2008-9-9 00:28     標題: 美帝國落難將軍收容所

二奶閣繼工商收咗羅傑夫,東九又收羅倫斯,睇落森美都走不了。

[ 本帖最後由 射刁英雄 於 2008-9-9 00:37 編輯 ]
作者: 大興    時間: 2008-9-9 00:34     標題: 回覆 #57 射刁英雄 的帖子

羅傑夫係邊位呀?
作者: 射刁英雄    時間: 2008-9-9 00:39     標題: 回覆 #58 大興 的帖子

美帝國九董Jeff你都唔識,好打有限!
作者: 大興    時間: 2008-9-9 00:46     標題: 回覆 #59 射刁英雄 的帖子

哦!早兩年話去讀書的國安書郎也...

thanks
作者: 名居    時間: 2008-9-13 17:48

肥張間嘢改咗名喎,有冇人知乜事?
作者: 大興    時間: 2008-9-13 22:17     標題: 回覆 #61 名居 的帖子

改咗乜名, 快比d料上黎啦!

eric:
快同你大佬索索料!
作者: 明眼人    時間: 2008-9-17 20:21     標題: 索料

又傳中記大裁員,堅定流?
作者: 明眼人    時間: 2008-9-17 21:12     標題: 收風

好似以工商舖部為主.
作者: eric仔    時間: 2008-9-17 23:16     標題: 回覆 #62 大興 的帖子

加個括號啫, 佢地話好多行家都喺咁喎, 唔使大驚小圣, 你上EAA都CHECK到啦!

XXXX(美孚),XXXX(西貢)
作者: KGB    時間: 2008-9-18 12:50     標題: 回覆 #64 明眼人 的帖子

哈囉!明眼人同志,好狗未見,你好嗎?今早路斯陳上亞視公仔箱話佢哋正係搞緊「自然流失」,佢話响六月份至今已經「流失」咗一成人!佢又話六月開始已經交投淡泊,話捱咗三個月。依家突然又整單「金融海嘯」,一、二手都難做,尤其係豪宅重災到極,相信公司會再繼續「自…自然…流…流…失」多半成,即係到年尾流咗成半嘅失喇!將來都會集中番屋邨等中、下價樓為主咯。(得咩?揸開波子點坐巴士?)
KGB情報顯示,港島南區、山頂、半山、投資部、工商舖均為今次海嘯正面吹襲之地!調查所得,有豪宅經紀3個月都未開到一張單!另外有分行三人用一部電腦!唔係話佢買唔起腦,係一時之間,一、二手雲集一堂,加上二手本身响旺市扯行馬,正所謂炒都炒唔切!如果玩德國納粹佬一鑊過大屠殺果套,又驚員工鬧上勞工處。加埋果D中小行「一人一腳」,好似上鑊話集體處決700人,消息一出,無為教派(無為只是名稱,可能係遜尼派分支)真主即刻响新城台借咪有為講話冇呢咁嘅事!慌死走漏消息!仲以為佢又吹牛,滾行家到「齊齊哈嘢」玩裁軍,完來堅料,不過就將集體處決美其名為「自…自…自…流…流……流…失」,果然郁咗15%人!不過記住呢個係官方數字,實際數字應該起碼乘2!如果係咁嘅話,咪啱啱好700左右囉!計埋佢响二個月前講話郁人到而家仍繼續「流失」,應該冇1000都唔會少過900件!仲有,點解路斯陳口窒窒?話說上鑊捉錯真主路,講咗真相出嚟變成新聞,被真主用「無為」極刑柄到阿媽都唔認得!(梗係!要搞到真主現身响新城台用無為大法而去有為澄清,搞到無為記招牌都幾乎比街坊睇穿係A貨,真主都幾乎要「摩托羅拉」,點唔柄你!)…仲未係到戲肉…!

[ 本帖最後由 明眼人 於 2008-9-18 16:21 編輯 ]
作者: 大興    時間: 2008-9-19 23:29

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-17 23:16 發表
加個括號啫, 佢地話好多行家都喺咁喎, 唔使大驚小圣, 你上EAA都CHECK到啦!

XXXX(美孚),XXXX(西貢)
好似搞特許經營喎, 十足世比XX(將軍澳), 世比XX(大古城), 同亚碌爺搶飯食? 過癮!!!

[ 本帖最後由 大興 於 2008-9-19 23:31 編輯 ]
作者: 地先生    時間: 2008-9-20 00:57

引用:
原帖由 名居 於 2008-9-13 05:48 PM 發表
肥張間嘢改咗名喎,有冇人知乜事?
肥仔張? 我收到風, 佢最跑得哥條team 離開o左佢, 因為對管理層極度不滿,
全部人去晒 "波波地產", 肥仔張知大勢已去, 加上市靜, 索性收爐 !

SML 又係姦人一名, 相由心生, 據聞有人離肥仔張而去, 都因為 SML 唔知做過咩o黎,
搞到d 人好唔妥佢.
作者: 大興    時間: 2008-9-24 23:26

引用:
原帖由 射刁英雄 於 2008-9-9 00:28 發表
二奶閣繼工商收咗羅傑夫,東九又收羅倫斯,睇落森美都走不了。
羅傑夫期星一起調去香港做大董, 睇晒香港區, 九龍羅倫斯推咗阿笠剩睇西九, 其它佢睇晒, 肥張間野手尾已清, 肥張馬在二奶閣全部到位, 英皇7000, 肥張揸旗可能堅...




歡迎光臨 數碼講-地產論壇 CyberTalk Real Estate (http://cybertalk.property.hk/) Powered by Discuz! 6.0.0