發新話題
打印

冰河時期來臨? (冰河言論對對碰)

冰河時期來臨? (冰河言論對對碰)

冰河時期,死去的是龐然大物,不是小動物吧?現在是體現小即是美的時機!大家切勿中招!

TOP

尤其係美聯,
口號係 "睇得通睇得透"
試問曾經何時,
美聯係試過叫人 "樓價跌緊, 唔好入市住呀各位買家 ! "
每每係個市跌緊, 先跟尾狗事後孔明話個樓市回緊 !
樓市回20%, 佢咪講10% 算數囉,
話明係佣金, 當然要有 "一買" 和 "一賣" 啦 !
地先生

TOP

回覆 #14 何斯人 的帖子

何斯人說得好, 呢招野叫做'攪住一齊死','你死先佢唔使死' !

TOP

n



[ 本帖最後由 何斯人 於 2008-10-8 01:31 編輯 ]

TOP

引用:
原帖由 何斯人 於 2008-10-3 05:17 PM 發表
我們還可以容忍施永青在各大傳媒面前繼續打壓中、小行,唬嚇說甚麼冰河時期來玩蠱惑人心嗎?同業們!我們應該站起來,把我們的聲音,有力地好好地回應!搞一個第三勢力的講座大會,把他的冰河交回施永青的公司去! ...
後市要跌幾多, 回幾多,
真係要睇美國衰成點,
老施都好悲觀下 !  (老實講, 地先生對後市都不太樂觀)

中國政府已經救o左一次市, 仲救唔救? 木宰羊 !
以前香港個樓市跌, 經紀都係一路做, 一路慢慢收爐,
一路等d 經紀 "陰乾陰乾" 咁走!
雖然個餅細o左, 但相信有心做地產的人總會分到, 不至於無人租樓買樓, 住, 始終係一種需求 !

施永青的言論, 是否表達了中原收爐的決心?
如果大地產代理公司要收壚, 中小行係咪迫住跟?

佢收爐都咁張揚, 真係會造成社會恐慌喎 !
老實講, 市靜市旺我o地都要開飯,
唯有辛苦D 搶生意囉, 應該好難餓死啦 !

但老施好似講到 "一單租都無得做" ,
咁又太過誇張.

地先生

TOP

[fly](載) 施永青:我d手足仲未知死  蘋果日報(01/10/2008)[/fly]

金 融 海 嘯 再 逢 銀 行 加 息 , 首 當 其 衝 的 並 非 樓 盤 買 家 , 而 是 靠 樓 盤 成 交 食 糊 的 地 產 經 紀 。 繼 美 聯 物 業 近 日 預 警 千 計 從 業 員 將 會 遭 受 淘 汰 之 後 , 中 原 地 產 及 利 嘉 閣 也 表 明 會 「 流 失 」 經 紀 逾 千 人 。 業 界 人 士 形 容 , 香 港 隨 時 陷 入 冰 河 時 期 , 不 知 何 時 方 能 止 血 。  

美 國 次 按 風 暴 觸 發 信 貸 危 機 , 加 上 上 月 爆 發 的 金 融 海 嘯 , 導 致 多 間 銀 行 調 高 新 造 按 揭 息 率 , 加 重 買 樓 供 款 負 擔 。 利 嘉 閣 董 事 總 經 理 廖 偉 強 說 , 9 月 份 樓 盤 成 交 量 二 手 約 4,000 宗 , 一 手 約 200 宗 , 是 今 年 以 來 新 低 。 樓 價 方 面 , 自 去 年 同 期 的 高 期 回 落 至 今 , 平 均 已 下 跌 了 一 成 , 其 中 個 別 豪 宅 樓 盤 如 貝 沙 灣 及 凱 旋 門 等 , 平 均 降 價 逾 一 成 。

「以後冇咁多肉食架喇」
「 我 地 捱 過 幾 個 寒 冬 , 97 年 、 03 年 , 但 係 呢 次 可 能 唔 止 寒 冬 咁 簡 單 , 而 係 冰 河 時 期 , 會 成 個 族 群 滅 絕 。 」 中 原 集 團 主 席 施 永 青 說 , 現 在 的 環 境 是 , 有 錢 人 損 失 了 一 筆 錢 , 冇 錢 的 人 則 即 將 失 去 安 穩 生 活 : 「 以 後 冇 咁 多 魚 、 冇 咁 多 肉 食 架 喇 ! 」 他 說 , 中 原 今 年 9 月 生 意 額 僅 得 7,000 萬 元 , 比 去 年 9 月 的 二 億 多 元 暴 跌 三 分 二 。

擁 有 約 3,500 名 經 紀 的 中 原 , 將 會 削 減 數 百 人 。 該 公 司 今 年 7 月 已 向 600 名 營 業 員 及 區 域 經 理 發 出 警 告 信 , 未 能 達 標 者 「 冇 得 留 低 」 。 施 永 青 昨 日 無 奈 表 示 「 弄 假 成 真 」 , 他 說 暫 未 決 定 淘 汰 多 少 經 紀 , 只 希 望 「 唔 使 cut 成 千 人 ! 」 未 知 前 線 人 員 是 否 感 受 到 裁 員 風 暴 的 來 臨 , 施 永 青 說 : 「 我 d 手 足 仲 未 知 死 , 因 為 佢 地 家 陣 出 糧 仲 出 緊 之 前 嘅 佣 , 未 覺 危 險 , 有 d 去 咗 旅 行有 d 裝 修 間 屋 。 」

另 一 間 龍 頭 地 產 代 理 行 美 聯 物 業 , 董 事 總 經 理 ( 企 業 事 務 ) 葉 潔 儀 近 日 已 發 出 預 警 , 表 示 年 底 前 業 內 會 有 數 以 千 計 從 業 員 流 失 , 該 集 團 亦 有 必 要 控 制 成 本 開 支 , 更 不 排 除 重 整 分 行 網 絡 以 控 制 資 源 。

擁 110 間 分 行 、 900 經 紀 的 利 嘉 閣 , 也 計 劃 透 過 刪 減 分 行 數 目 , 精 簡 人 手 。 該 行 董 事 總 經 理 廖 偉 強 說 : 「 我 地 唔 使 裁 員 , cut 分 行 , 人 就 會 流 失 ; 部 份 區 域 一 條 街 有 成 三 、 四 間 分 行 , cut 一 、 兩 間 就 得 。 」

紛紛精簡人手減分行
利 嘉 閣 將 會 削 減 約 一 成 分 行 , 估 計 人 手 流 失 一 成 半 。 廖 偉 強 說 , 站 在 地 產 經 紀 立 場 , 寧 願 看 見 樓 市 遭 受 進 一 步 衝 擊 , 讓 業 主 醒 覺 樓 價 下 挫 的 現 實 , 否 則 賣 家 企 硬 , 買 家 又 無 力 支 付 , 僵 局 之 下 , 吃 苦 的 是 中 介 人 。
地先生

TOP

回覆 #17 何斯人 的帖子

常言道:有禁耐風流有禁耐折墮', 亂開鋪以致一街三鋪, 同澳門依家各大路英雄處處賭場如同一轍, 遇著'金融海嘯', 唔做結構性手術cut人cut鋪, 唔通識印'迷你債券'周圍呃人呃錢咩? 我睇中小行各位庄家一定要睇清楚自己之前係唔係用個招'亂開鋪', 如果唔係, 使勿跟埋人地cut人cut鋪, 一於用如水兄講個招, 叫做'不動如山', 睇吓'亂開鋪'點收科, 何斯人, 你點睇呀?

[ 本帖最後由 笑傲江湖 於 2008-10-4 00:59 編輯 ]

TOP

n



[ 本帖最後由 何斯人 於 2008-10-8 01:31 編輯 ]

TOP

請你提出論據

何斯人先生,講話大聲不代表有道理,請你儘快將地產代理不會走進冰河時期的理據列出,以待我等小軰作為參詳

至少,老施具體提出他的論據:

“中 原 集 團 主 席 施 永 青 說 , 現 在 的 環 境 是 , 有 錢 人 損 失 了 一 筆 錢 , 冇 錢 的 人 則 即 將 失 去 安 穩 生 活 : 「 以 後 冇 咁 多 魚 、 冇 咁 多 肉 食 架 喇 ! 」 他 說 , 中 原 今 年 9 月 生 意 額 僅 得 7,000 萬 元 , 比 去 年 9 月 的 二 億 多 元 暴 跌 三 分 二 。”

你呢?你依然故我,只是一味揣測人家的動機,作一些謾駡,沒有正面提出論據。

我就曾經親自問過一些中小型的老板,上個月絕大部分人都蝕到面青,你叫人家聯合起來齊來對抗大行,推薦敵退我進的策略,我相信那些老板都想,但要他們加大投入,就要細心考慮。

我真的不知道你為何會這樣推薦人家,是不是你想多做生意?還是你不知道現時的慘況?

沒打緊,請記著:沒有調查,便沒有發言權。

虛心問一問地先生,參考一下美聯的看法:

“另 一 間 龍 頭 地 產 代 理 行 美 聯 物 業 , 董 事 總 經 理 ( 企 業 事 務 ) 葉 潔 儀 近 日 已 發 出 預 警 , 表 示 年 底 前 業 內 會 有 數 以 千 計 從 業 員 流 失 , 該 集 團 亦 有 必 要 控 制 成 本 開 支 , 更 不 排 除 重 整 分 行 網 絡 以 控 制 資 源 。”

若有任何冒犯,請多多包容。

TOP

回覆 #22 何必苦 的帖子

明眼人尋人尋你尋了很久, 你終於回來了! 歡迎你回來!

TOP

發新話題