發新話題

真係咁慘?

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 11:53 PM 發表
施永青想你係邊個好易啫, 收買帮主未得囉 !
老實講,上年我高調批評中原「無為而治」,
行外人或者唔知「無為而治」點樣失敗法,
簡單咁講, 我教各位, 比較中原和美聯兩間大公司的網頁設計,
就會看出一點端兒, 就會看出 "無枉管" 的情況下,
員工是如何運作的.

中原網頁十年如一日沒人打理, 數個專欄作廢愈時;
但係主要對手美聯, 求變求創新, 數據準, 資料足;
想當年, 市場有一手盤時, 中原居然無人Upload 資料上互聯網,
美聯網頁起碼快中原網頁3個星期就已經齊晒新盤資料(仲有短片) 卑網上用家收看,
仲有, 當時查 "網上樓盤", 用美聯個網好易用, 查成交又快,
用中原個網, 如果10個用家第一次用, 有9個半都會在中原網頁裡 "迷路"

後來我教各位比較中原美聯的網頁, 以拆穿「無為而治」真面目,
老施就亡羊補牢, 急急腳o黎一個中原網頁大革新 !

中原網頁之所以有今時今日呢個新面貌, 算我今日狂妄(並非自大),
沒有當日的批評, 試問今日各位中原同事, 又點好意思叫閣下的客人,
上中原網頁下載最新市場資訊?
以前? 我同事, 真係叫客人去美聯個網頁攞資料o架, 唔係講笑 !

"新中原網頁" / "監察部" / "員工協會" 成立以前,
其實我曾經多次去信王文彥先生, 批評施永青「無為而治」授權不當,
極端授權和盲目授權, 影響公司基層權益, 高層混水摸魚,
咁可能施永青唔聽啦.
到最後, 好不幸地, 中原真係踩中蕉皮 (非法回佣事件)
中原踩蕉皮之後, 老施先至成立"監察部"和"員工協會", 以安撫員工。

問:點解地先生要寫信卑在野股東王文彥而唔親自寫信卑施永青?

答:老施在公司的月會上, 曾有這樣疑惑過, 或者佢覺得地先生"手指拗出唔拗入" 啦,
老實講, 如果我直接寫信卑老施, 佢唔理會我篇 "論文" 乃意料中事, 因為佢出名乜都唔理, 咁我就白費心機喇.
愛之心責之切, 治重病要用猛藥, 我信任王文彥先生可救中原!

《易經》第四十二卦(風雷益) 有云:益之用凶事無咎
益之=某事變得好起來 ; 凶事=凶狠的手段
引申為:治重病要用猛藥, 藥之重不小於病之重。(俗語即:「菩薩心腸,霹靂手段」)
PS: 我唔係菩薩, 不過都唔想睇住中原死.

六三:益之用凶事,無咎。 有孚中行,告公用圭。
譯文:增加受益,用來處理兇險的事情是不吉利的,也不會造成災咎,要有誠信,在中途祭祀公爵。
啟示:當求則求,不當求則不求。

地先生

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-2 15:53 發表
施永青想你係邊個好易啫, 收買帮主未得囉 !
1. 首先帮主不知地先生是誰;
2. 沒有人可以收買帮主, 施永青也不可以!

所有人放心於[數碼講]唱所欲言, 你放多幾條料上嚟, 遲D送條Banner給你公司。

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 12:19 AM 發表

1. 首先帮主不知地先生是誰;
2. 沒有人可以收買帮主, 施永青也不可以!

所有人放心於唱所欲言, 你放多幾條料上嚟, 遲D送條Banner給你公司。
由始至終, 我都絕不擔心在 "數碼講" 暢所欲言,
我都有自己分析能力.
地先生

回覆 #30 eric仔 的帖子

我挑通眼眉,老早鎖定地先生匿藏位置,請移玉步到本網的自由論壇題為香港各區中, 最出名的細地產有? ( 例如太古城怡居 . . .),地先生第5篇回帖賣花讚花香,路人皆知,估計已及時棄暗投明。地先生何許人,老施心裡有數!

回覆 #31 地先生 的帖子

網頁也許只是冰山一角,問題的核心也並非是甚麼無為的標籤(只能夠說是標籤),而只是真主本質的問題!事實上,只要領導者能夠把公司在有更佳業績的同時,引領公司文化邁進一個正確而又不會跟社會大眾矛盾脫節的價值觀,那麼領導者標籤甚麼都問題不大!當然最好是終於不用標籤而是真材實學!

引用:
原帖由 大姨媽 於 2008-9-3 12:27 AM 發表
我挑通眼眉,老早鎖定地先生匿藏位置,請移玉步到本網的自由論壇題為香港各區中, 最出名的細地產有? ( 例如太古城怡居 . . .),地先生第5篇回帖賣花讚花香,路人皆知,估計已及時棄暗投明。地先生何許人,老施心裡有數! ...
我的位置? 仍然是「潛龍勿用」
大姨媽要起我底哦 !

今晚好熱鬧, 好開心啊 !
希望愈來愈熱鬧啦
地先生

回覆 #32 帮主 的帖子

你送條Banner比我公司有乜用? 你同我入件凸海, 我保証晚晚寫條料上嚟,

話時話, 依家有件超荀, 上個月仲叫九條尾, 今日鋤到九條頭, 高, 又唔係頂, 搞掂包數碼講旺場, 我班兩件中仔上嚟放料, 放月會料, 包你個場刺激! 

回覆 #34 大姨媽 的帖子

大姨媽你太敏感吧! 難得地產界兩位文壇中人, 喜歡以文會友, 大家在虛擬世界裡擦身而過, 即使王先生與地先生惺惺相惜, 彼此欣賞, 包括地先生欣賞怡居, 也不代表地先生正效力怡居, 何況地先生仍掌握中原內情, 他應該還在中原...

引用:
原帖由 eric仔 於 2008-9-3 12:44 AM 發表
你送條Banner比我公司有乜用? 你同我入件凸海, 我保証晚晚寫條料上嚟,

話時話, 依家有件超荀, 上個月仲叫九條尾, 今日鋤到九條頭, 高, 又唔係頂, 搞掂包數碼講旺場, 我班兩件中仔上嚟放料, 放月會料, 包你個場刺激! ...
"凸海" 哈哈, 美孚新村專有名詞
地先生

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-3 12:59 AM 發表
大姨媽你太敏感吧! 難得地產界兩位文壇中人, 喜歡以文會友, 大家在虛擬世界裡擦身而過, 即使王先生與地先生惺惺相惜, 彼此欣賞, 包括地先生欣賞怡居, 也不代表地先生正效力怡居, 何況地先生仍掌握中原內情, 他應該還 ...
幫主:
呢個數碼講果真 "卧虎藏龍", 幫主也真心思縝密 !

大姨媽:
你連我幾多歲都未知, 都幾難估.

地先生

發新話題