26 123
發新話題

[絕密消息] 曾淵滄睇恆指13,000點

[絕密消息] 曾淵滄睇恆指13,000點

曾淵滄睇13,000 (轉載)文章引用自 : 少年股神火燎森
http://hk.myblog.yahoo.com/raymond-warrenbuffett/article?mid=26061

網誌分類:名人睇法及故事 |
網誌日期:2008-09-18 01:03

今晚掹車邊見到曾淵滄博士, 聽君一席話, 勝讀萬券書, 假設曾氏通道是有效的,
佢暫時預計(被眾人軟硬兼施去問)會最少跌至09年3月 及 見 13,000  。

而樓市這五年內共缺五萬個單位, 五年後暫時只有2,000個單位去應付每年二萬個需求。
P.S. 資料分享only, 只作參考好了。

(地先生按: 香港樓市跌極都應該去唔到20%, 曹仁超都認為無可能, 因為供求失衡, 但老曹就同意, 未來12個月, 係本港樓價調整期 ! )
地先生

樓價小跌‧『成交稀疏』‧大行致命傷!

我認為股市大跌, 樓價只會小跌10%-20%, 供應少是次要, 主因美國去年中起不公佈M3貨幣, 意味著大量發鈔(印銀紙), 港幣別無它選地跟隨貶值, 如果不是金融海嘯, 樓價將會繼續狂升, 所以即使金融海嘯、股市大跌, 樓價也有銀紙貶值一招頂住, 不過就出現另一個問題, 成交量稀疏, 這就是這兩天各大代理所說的進入〔嚴冬期〕的根據!

樓價不急速大落, 成交量必然稀疏, 細行有炒買幫補, 大行純靠做佣, 『成交稀疏』哪有佣做?  這是大行的致命傷!

引用:
原帖由 帮主 於 2008-9-18 22:36 發表
我認為股市大跌, 樓價只會小跌10%-20%, 供應少是次要, 主因美國去年中起不公佈M3貨幣, 意味著大量發鈔(印銀紙), 港幣別無它選地跟隨貶值, 如果不是金融海嘯, 樓價將會繼續狂升, 所以即使金融海嘯、股市大跌, 樓價也有 ...
有道理,有實力的細行應量力而為,趁機攻佔市場!
做不到逆市開分行,起碼也可做到比大行早一步站起來!
這種市場,大行既比細行更不利,細行唔趁機起勢就笨了!

市場仲有好多分析家, 叫人撈底
(吼貨/溝貨/分注買入/買put,真係講得容易! )

個市一定未見底 , "淡市莫估底", 係一句一生人都要記住的格言 !
正所謂 "寧買當頭起, 莫買當頭跌",
我將會向銀行申請低息貨款, 借盡佢,
目標係恆指15000點吼貨入, 資金分5注.
地先生

如水兄,今天美仔說在成交量萎縮的情況下,細行及中型代理將難以擴充,故集團對行業的競爭環境持樂觀態度,亦會制定[靜市突圍]的策略以創商機,及為樓市下一輪升浪作好準備,爭取更大市場佔布率.可解這麼串,因為他有十億元銀行存款,有排捱.

引用:
原帖由 如水 於 2008-9-18 22:57 發表

有道理,有實力的細行應量力而為,趁機攻佔市場!
做不到逆市開分行,起碼也可做到比大行早一步站起來!
這種市場,大行既比細行更不利,細行唔趁機起勢就笨了! ...
我和江湖仔一定撐你,江湖仔話他同太太去銀行點虫虫,看看自己以近三年來最差的月份來計,可以捱幾耐,原來發覺可以捱68個月,問我可以捱幾耐.
我就無你咁大隻,捱咁耐,只可以頂倒60個月倒,以現在規模計,擴充就唔可以捱咁耐.
如水兄請體諒體諒.

美聯自誇 "睇得通, 睇得透",
做乜唔同買家講 "樓市仲跌緊, 唔好買樓住, 2009年先算"

真係昆明擺檔擺明昆 !
地先生

引用:
原帖由 奪命老妖 於 2008-9-19 00:30 發表

我和江湖仔一定撐你,江湖仔話他同太太去銀行點虫虫,看看自己以近三年來最差的月份來計,可以捱幾耐,原來發覺可以捱68個月,問我可以捱幾耐.
我就無你咁大隻,捱咁耐,只可以頂倒60個月倒,以現在規模計,擴充就唔可以捱 ...
八仙過海,各顯神通,大家各自發揮及表述吧,
在我來說,68個月太久,只爭朝夕!
靜市更加要以攻為守,爭取主動,
爭主動,不等於燒銀紙,可能是更低成本的模式!

Cash is God

美記黃主席話Cash is God,到底係乜意思?

回覆 #9 明眼人 的帖子

斷估不是人在天堂,錢在銀行」?!

26 123
發新話題