12 12
發新話題

落井下石?

落井下石?

匯豐加新做按揭息率半厘!

引用:
原帖由 明眼人 於 2008-9-26 08:45 PM 發表
匯豐加新做按揭息率半厘!
匯豐最清楚美國情況,
放長雙眼睇,
美國一定加息以穩定美元匯價,
因為美元再貶值就大穫.

( 港元都貶緊值, 手持港元資產者很快會看到美元貶值的威力......)
地先生

郁手

最新消息,利記向外宣布裁員一成,減分行10個巴仙!

引用:
原帖由 明眼人 於 2008-10-1 02:12 發表
最新消息,利記向外宣布裁員一成,減分行10個巴仙!
唔知有無聽錯,剛才睇無線電視,
C 生話會收一半分行,有無攪錯呀!?

引用:
原帖由 如水 於 2008-10-1 10:32 PM 發表

收一半分行唔出奇,
次按爆煲, 係全球資本主義出問題, 老施應該唔白.

咁都好, 佢已經唔敢授權叫佢下面d 人收爐,
已經親自指揮,
睇o黎老施已經覺悟 "極端無為而治" 的惡果,
今次收爐, 親自操刀, 唔卑下面d 董事話事 ! 哈哈 !
地先生

引用:
原帖由 如水 於 2008-10-1 22:32 發表

根據何斯人在信報【代理人】專欄中的《地產代理業格局》一文,天下已三分,老施呢次一樣包括了嚇鬼的效果,希望可以『鼓勵』美仔及中小行陣型也一起收舖,以保持三分的均勢,中小行當然要量力而為,不用死頂保持舖量,只要收得比大行遲,接收左大行的好位才收自己較差位置的舖,不亦樂乎!?

引用:
原帖由 如水 於 2008-10-2 08:03 PM 發表

根據何斯人在信報【代理人】專欄中的《地產代理業格局》一文,天下已三分,老施呢次一樣包括了嚇鬼的效果,希望可以『鼓勵』美仔及中小行陣型也一起收舖,以保持三分的均勢,中小行當然要量力而為,不用死頂保持舖量,只要收得比 ...
舖頭位置好重要, 希望中小行可以瓜分大行D 靚舖 !
雖然大行唔捨得D 靚舖, 但市靜時, 佢地無法子續租 !
細行要得好舖, 可把握機會, 但亦要量力而為呀 !
地先生

引用:
原帖由 地先生 於 2008-10-3 18:22 發表

舖頭位置好重要, 希望中小行可以瓜分大行D 靚舖 !
雖然大行唔捨得D 靚舖, 但市靜時, 佢地無法子續租 !
細行要得好舖, 可把握機會, 但亦要量力而為呀 ! ...
英雄所見....全同啊!

回覆 #8 如水 的帖子

如水兄, 好多香港人都買左'迷你債券', 我關心老x 是否揸'重貨', 無法子繼續頂, 故此猛禁出口術話有機會cut一半鋪, 又話地產進入冰河, 估吹大中小行齊齊收鋪, 又話唔排除有大型地產代理倒閉, 稱得上大型代理, 唔通講18,22咩!唔通係........ ?你大哥有無收到料?不如你講俾大家知, 以便眾地產兄弟聯手佈局, 一於夾手夾腳搶番d荀位靚鋪!

引用:
原帖由 笑傲江湖 於 2008-10-4 12:39 AM 發表
如水兄, 好多香港人都買左'迷你債券', 我關心老x 是否揸'重貨', 無法子繼續頂, 故此猛禁出口術話有機會cut一半鋪, 又話地產進入冰河, 估吹大中小行齊齊收鋪, 又話唔排除有大型地產代理倒閉, 稱得上大型代理, 唔通講1 ...
老施應該將自己d 錢交卑資產管理啦
仲有, 佢情願買 "領匯" 都唔會買雷曼債券,
所以,
我唔認為佢手上有高風險投資工具囉 !

以老施性格, 如果佢投資失利蝕大錢,
佢係會出來講o野, 發表一下 "偉論", 並公告天下話自己蝕得慘 !
(好似當日四叔上電視講自己"碧貴園" 蝕得好慘咁, 不過老施輸錢個樣都會係四萬咁口! )

呢個先係佢一向 "語不驚人死不休" 的性格,
地先生

12 12
發新話題